torsdag 23 april 2015

Internationella Världsboksdagen



I dag är det den Internationella Världsboksdagen och klassen har vi forskat i vad det kan innebära. Vi hittade information via Internet som kunde berätta hur människorna i Katalonien, Spanien, vid 1900- talets början, delade ut böcker till familj och vänner. I gengäld fick givaren en ros. Traditionen hänger i hop med firandet av helgonet Sank Göran.

unesco.org , som är Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, införde år 1995 den Internationella Världsboksdagen i syfte att hylla boken, friheten att skriva och läsa litteratur samt författarskapet och upphovsrätten.

I samband med Världsboksdagen vill jag också passa på att presentera klassens gemensamma skönlitterära bok som för tillfället heter "Kompisboken"! Författaren heter Lin Hallberg och boken berör ämnen som både tjejer och killar i mellanstadieåldern lätt kan känna igen sig i, så som frågor om den egna identiteten, vänskap och känslan av utanförskap.

I boken får vi följa huvudpersonen Klara som inte har några vänner i sin klass. Hon får en "Mina vännerbok" av sin mormor i födelsedagspresent. Klara vet inte riktigt vad hon ska göra med boken och till sist börjar hon att skriva i den själv om alla sina klasskamrater, i stället för att be dem fylla i. Allt eftersom Klara skriver ser hon tillvaron allt tydligare framför sig...

Kompisboken av Lin Hallberg




unesco.org