fredag 11 september 2015

Naturskolan i ämnet svenska.


 Efter besöket på Naturskolan i Överjärva gård ville jag väva in ett arbete i svenska. I klassrummet gjorde vi därför en gemensam tankekarta med idéer på skrivuppslag som skulle kunna passa till en text. Eleverna fick sedan i hemuppgift att skriva ett utkast om besöket. Tillbaka i skolan några dagar senare grupperades eleverna i par, för att öva på att ge återkoppling på kamratens text. Alla elever fick feedback på någonting bra de hade skrivit samt förslag på något utvecklingsområde som kunde förbättras i texten. Innan kamratbedömningen hade eleverna gemensamt med mig gett förslag på vad man kunde "titta på" i texten, som t ex. att texten hade en tydlig inledning- handling och slut, att meningarna inte innehöll oklarheter, synonymer som skulle passa bättre, ämnesord, användning av punkt och stor bokstav, stavning och styckeindelning. 
Därefter skrev eleverna om sina texter och ett slumpmässigt utvalt antal texter lästes upp på lektionen i svenska vid slutet av veckan. Här nedanför kan ni läsa Noahs, Filippas och Markos texter.


Noahs text.


Filippas text.


Markos text.









Naturskolan vid Överjärva gård.




Naturskolans klassrum

Den 3 september tog klass 5N bussen till Naturskolan vid Överjärva gård i Solna.Detta år handlade besöket om vattenlevande djur. Alla samlades till en början i Naturskolans klassrum där läraren Elisabeth hade en kort genomgång av vattenlevande djur och eleverna fick se bilder och lyssna till läten. Grodor och paddors läten var de som överraskade mest! Vi fick också lära oss skillnaden mellan iglar och sniglar. Iglar är vattenlevande djur som livnär sig på att suga blod från andra levande organismer medan sniglar kan bära skal eller inte. Dessutom livnär sig sniglar på växter.

Efter genomgången packade vi in håvar, små plastakvarium och burkar med lock innan vi begav oss ut på exkursion till Igelbäcken. 
Väl framme fick eleverna en genomgång av vilka djur som kunde hittas i bäcken, instruktioner kring hur man fångar och tillfälligt förvarar djuren i akvarium eller burkar och sin utrustning. Därefter fick alla möjlighet att håva och försöka finna så många arter som möjligt. Det var blött och lerigt men alla var vid gott mod och flera elever hade svårt att slita sig från bäcken när det var dags att återvända till naturskolan.Tillbaka i naturskolan klassrum fick barnen titta på djuren i mikroskop eller med förstoringsglas. Alla var fascinerade över krabborna med klor och en Grönling som fångades vid bäcken. Vi avslutade gemensamt med Elisabeth, genom att berätta om och sammanfatta vad vi hade lärt oss under den dagen. Nu är det bara ett läsår kvar innan vi gör nästa besök.... och det ser vi fram mot! 


Utrustning

Promenad till Igelbäcken

























Glada håvare!


En Grönling.