torsdag 21 maj 2015

Austins Butterfly

Att lära tillsammans med andra, är både roligare och mer utvecklande än om man behöver klara utmaningar på egen hand. Att få ta del av andras tankar, idéer och erfarenheter utvecklar nya perspektiv, inspirerar och ger nya insikter som sannolikt leder till ökad kunskap längre fram.

I varje fall har det varit så för mig. Med en titt i backspegeln tänker jag, att den bästa fortbildningen i yrket har jag fått i nära samarbete med andra. Att ha en kritisk vän vid sin sida, har varit det bästa stödet för inlärning och utveckling.

För att få eleverna att upptäcka vinsterna med att arbeta tillsammans och därigenom öka sin kunskapsinhämtning och utveckla en högre kvalitet på sitt arbete, valde jag att illustrerade formativ bedömning och kamratbedömning, genom att genomföra övningarna i filmklippet om "Austins Butterfly". Alla elever fick rita ett utkast på en fjäril genom att titta på förlagan nedan:






Gemensamt gav eleverna sedan feedback på ett utvalt elevarbete. De formade ett gemensamt ord- och begreppsfält att använda, för att kunna fortsätta att vägleda varandra i arbetet. Eleverna fick sex försök på sig att öka sin egen och kamraternas progression.

Avslutningsvis fick eleverna titta på sina egna och andras arbeten, för att jämföra kvaliteten på de första utkasten och den sista summativa bilden, där alla kunskaper om kring hur man tecknar en fjäril kunde användas.
.
Vi diskuterade arbetsformen i helklass och resonerade kring resultatet på arbetets kvalitet.
Eleverna kom fram till följande:

  • det är roligt att arbeta tillsammans
  • när jag får feedback kan jag göra förbättringar
  • mitt arbete får en ökad kvalitet när vi jobbar med kamratbedömning
  • man måste ha stort tålamod.
Här kan ni se eleverna progression genom ett urval elevarbeten:


Romeos fjäril

Bild 1

Bild 2
Bild 3
Bild 4
Bild 5
Bild 6

Sagas fjäril

Bild 1

Bild 6


Kevins fjäril

Bild 1
Bild 6



Här kan du se filmklippet "Austins Butterfly"med svensk text:


https://youtu.be/hqh1MRWZjms

onsdag 13 maj 2015

The Power of Yet! - Carol Dweck

Jag har vid ett tidigare tillfälle skrivit om Forskaren Carol Dwecks tankar om a fixed mindset vs. a growth mindset och efter att jag sett nedanstående filmklipp på Youtube, kände jag att jag ville återkomma i ämnet.
Hur ser vi på elevens lärande och vad säger och gör vi runt omkring varandra som skapar förutfattade meningar om individens förmåga till lärande. Är individen född smart eller kan man bli smart?!

Det är ingen hemlighet att jag fascineras av Dwecks tankar om teorier kring a growth mindset och jag tror också att vi pedagoger kan göra skillnad i skolan om vi agerar så.

Se filmklippet och utmana dig själv genom att fundera över hur dina egna värderingar ser ut?


https://youtu.be/J-swZaKN2Ic