Bli en språkkonstnär!
Kan du tänka dig en målare som bara använder gult och grönt när hen målar? Eller en snickare som bara kan använda hammare och spik när hen ska bygga ett hus? Nej, det kan förstås aldrig bli bra!
samma sak är det om du vill bli duktig på att förstå och använda svenska språket.
I läromedlet "Ingen ko på isen" får eleverna utveckla sin förmåga att förstå och använda målande uttryck och talesätt så att språket blir mer omväxlande, roligare och ibland tydligare. Uttrycken används ofta i tidningar och böcker och eleven måste förstå meningen med dem för att kunna följa författarens tankegångar. Många använder även talesätten i sitt vardagliga tal för att krydda språket.
I klassen har vi arbetat med uttrycken: "En fjäder i hatten" och "Att läsa lusen av någon".
Arbetsgången i boken ser ut så här:
- Aktuellt talesätt- Varje uttryck presenteras med en kort text.
- Varifrån kommer uttrycket?- Under den här rubriken får eleven en kort förklaring till hur talesättet uppstått och var det kommer ifrån.
- Varje text avslutas med en flervalsfråga, för att se om eleven förstått vad talesättet betyder. Därefter kan uppgifterna variera. Ofta är det uppgifter som går ut på att fundera över ett problem, skriva ner en egen synpunkt eller fantisera fritt om ett ämne.
- Med egna ord- I med egna ord hittar eleven en text där flera av de uttryck hen har jobbat med förekommer i samma text. Eleven utmanas att ersätta talesätten med egna ord men med samma betydelse.
Sist men inte minst, författarens hälsning till eleverna:
Om du lägger manken till så kommer du att ha häcken full, men när du är klar så kommer det att kännas som en fjäder i hatten. Kasta inte in handduken även om du får en del om bakfoten. För när det kommer till kritan gör du dig själv en björntjänst då!
"Ingen ko på isen" av Olsson Jonas, Adastra läromedel.
ISBN: 91-7179-601-0